lunes, 14 de diciembre de 2015

Disseny i creació de materials educatius : OER

Els OER (Open Educational Resources), que significa recursos educatius oberts, són materials multimedia, com informació de cursos, llibres d'estudi, videos, aplicacions, podcasts, d'accés obert i gratuit disponible a la web, que es poden  utilitzar i modificardissenyat i amb la finalitat d'ajudar en el procés d'ensenyament i aprenentatge. Ex: wikipedia, moodle.
El seu objectiu és eliminar totes les barreres a l'aprenentatge i ofrerir als estudiants alternatives de superació tenint en compte les seves necessitats.

A l'hora de dissenyar-lo s'ha de tenir molt clar el què, com, quan, qui i on: Què es vol transmetre, la metodologia, en quin moment, a qui s'adreçarà i on es farà.

Característiques:
  • Accessibilitat: Facilitar per localitzar el recurs i utilitzar-lo en qualsevol moment i lloc.
  • Reutilitzables: Posibilitat d'utilitzar i modificar informació en diferents contextos d'aprenentatge.
  • Interoperabilitat : Facilitat per ser adaptat a diferents ordinadors o sistemes.
  • Sostenibilitat: Assegura el correcte funcionament tot i que canviïn les versions dels sistemes.

Formes d'aprenentatge:
  • DOER: S'aprén fent, amb la pràctica.
  • FEELER: S'aprén mitjançant sentiments i motivacions intrínseques.
  • THINKER: S'aprén mitjançant la lògica i el raonament, basant-se en l'anàlisi de les coses.
  • OBSERVER: S'aprén observant, a través de les imatges, videos, etc.



viernes, 4 de diciembre de 2015

Flipped Classroom

En la classe anterior, vam tractar el tema del Flipped Classroom. Aquest consisteix en que el típic model d'aula i de metodologia es capgiren, és a dir, els nens de l'aula fan a casa les classes i a classe repassen els dubtes i també realitzen una sèrie d'exercicis que serien els deures fets a casa amb el mètode tradicional.

A partir d'això, nosaltres creiem que és un bon mètode perquè d'aquesta manera l'alumne només cal que a casa seva es miri un parell de vídeos cada tarda i no té l'obligació de fer deu pàgines de deures diaris, que sol passar molt freqüentment a les escoles o instituts. A partir d'això, els nens anirien a classe més relaxats sabent que no els posaran cap punt negatiu o cap gomet, i estarien més atents a les classes fent els exercicis proposats pel professor/a. 

També vam fer un debat, on havíem de defensar la postura del Flipped Classroom i el Mètode Tradicional. Aquí vam veure que no tot és de color de roses, els que defensaven el model actual, deien que no es podria tenir el control dels nens a l'hora de saber si s'han mirat els vídeos o els textos a casa, però vam veure que es podien posar aplicacions per saber si els alumnes han entrat i han fet la tasca que els tocava a casa.

Per acabar, nosaltres defensem que el Flipped Classroom és molt útil, tant per la vida de l'alumne com del professor, perquè l’estància a l'escola i a l'institut no es faria tant pesada en el sentit d'estar 6-7 hores escoltant el mateix tema, sinó que és més pràctic perquè l'alumne posa en pràctica els recursos que el professor li ha donat.